Warning! Rabbit bersepah-sepah.

Back To School


Hi guys. I'm back in Puncak Alam. It's the second week of kuliah. Tak start belajar pun lagi but we have been brief on the syllabus and assignment for each subject. Yes it will definitely be a hectic full of blood and tears and drama and problem like always but the only thing I hope is that I can get through this. Semoga sentiasa diberi kekuatan untuk habiskan semester ni ✨
Pernah tak rasa down gila gila gila? Tahh taktahu lah apa yang aku down kan sangat but it frustrated me so much sebab aku tak boleh and tak mampu buat apa apa untuk diri sendiri. Dah tak sabar nak habiskan belajar. Nak kerja and nak earn money untuk sara diri sendiri sebab rasa dah terlampau selalu sangat menyusahkan orang lain especially parents. Nak cari duit so boleh bagi parents belanja tiap-tiap bulan, bagi adik-adik duit belanja sekolah and belanja diri sendiri as self reward.
I don't know where to spill this sebab aku jenis susah nak let things out. Especially benda-benda serious. Kalau dengan orang orang yang rapat (tu pun boleh dikira dengan jari sebelah tangan je) I may be the most kepoh girl bercerita bergelak huhahuha sana sini, but tak semua aku mampu luah sebab jenis aku ni kadang kadang sebelum kata2 keluar, air mata aku yang keluar dulu. So at the end, pendam sorang-sorang je. So here I am babbling and ranting about all the kerisauan dihati ini hihu
Bila tengok people at the same age around me ada yang dah kerja, dah berkereta, dah berkahwin and ada juga yang even dah beranak. Aku? Melepet lagi dekat uni menyusahkan parents tiap-tiap bulan mintak duit untuk sara diri ni; untuk makan, untuk print assignment, untuk beli barang etc.
But, banyak kali aku ingatkan diri supaya sentiasa bersyukur. Ada orang yang lagi unfortunate dari aku. Kena selalu bersyukur dengan apa yg kita ada, sebab apa yg kita ada ni, belum tentu orang lain ada. And I came with a conclusion that every one of us is on a different path and journey. Tak perlu dibandingkan diri kita dengan orang. Jadikan apa 'lebih' yang org lain ada tu sebagai motivation kita. Bila aku tengok orang lain dah kerja dah berkereta buat aku nak study sehabis boek. Nak achieve deanlist every sem, nak cun kan portfolio. Bila aku tengok member-member ex-ex dah kahwin buat aku rasa nak majukan diri, majukan business so that dapat kumpul sikit2 duit kahwin start from now. Takde lah tunggu dapat kerja (entah bila) baru nak start kumpul untuk future. 
Bila umur dah bertambah, makin banyak benda nak kena fikir. Makin kusut otak kalau ada problem sebab takde siapa dah yang nak tolong kecuali parents and yang tersayang je tapi takkan lah semua benda nak mengharapkan diorang je kan? Yang penting sentiasa ubah diri kita untuk jadi lebih baik dari semalam. The only person we need to be better than is the person we are yesterday 💯


And He told us twice;
(فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (5) إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (6
"So verily, with every difficulty, there is relief. Verily, with every difficulty, there is relief" ✨


Jom support my business by following my ig @leartbae  Untuk sebarang pertanyaan tentang harga, design, sample or anything related; feel free to whatsapp 014-3436432. Nanti kuli LAB akan entertain your pertanyaan dekat whatsapp tu hihi. 
#weddingcard #greetingcard #customcard #postcard #sticker #packaging #banner #bunting #backdrop #businesscard #sampulduitraya #bookmark #bookcover #blogdesign #headerblog #headerfb #onlineads #onlinebanner #digitalposter #printads #flyers #brochure #poster #logo #label #tag #branding
May Allah ease the pain of every heart that's suffering in silence.

2 Read More »

Blog Editing Service Murah2 Je

14
Assalamualaikum. Hey guys. Today nak cerita pasal the service I've been doing since ages which is blog editing service. Sebenarnya design lain pun ada buat jugak especially kad kahwin, banner bunting, sticker, packaging, business card, flyers, brochure, posterA dan banyak lagi tapi harini nak cerita pasal blog editing service (blog design) Ada dua jenis; untuk personal blog and untuk business blog. Harganya lain-lain. Harga design blog bisnes tinggi sikit compared to blog personal (sebab banyak sikit kerjanya untuk blog business)


So for the personal blog, I charged RM 130. This includes:

💖Header
💖Customized content, main and sidebar wrapper
💖Customized widget in sidebar (boleh request nak widget apa)
💖Customized shoutbox
💖Customized menu tab / navigation
💖Customized comment box
💖Customized footer
💖Social media buttons
💖Follow & dashboard buttons

and FREE phone wallpaper just like in the image above 💛 ...all according to the theme and concept requested. Contoh blog personal macam blog aimi ni. Blog aimi ni paling simple sebab aimi tak suka blog crowded sangat dengan macam macam widget, tapi korang boleh request design korang mengikut preference korang 😘

Ada contoh blog lain yang pernah edit dulu tapi semua tu dekat blog lama and blog lama aimi dah tak ada 😔


So for the business blog, I charged RM200. This includes:

💖Header
💖Customized content, main and sidebar wrapper
💖Customized widget in sidebar (boleh request nak widget apa)
💖Customized shoutbox
💖Customized menu tab / navigation
💖Customized comment box
💖Customized footer
💖Social media buttons
💖Follow & dashboard buttons
💖+ 20 blog post 

and FREE Facebook page header design 💛

Bagi sesiapa yang tak pernah guna blog, aimi boleh ajarkan macam mana and feel free also to ask me anything regarding blog (tapi jangan tanya pasal SEO bagai yang tu cheq taktau. Haha) Contoh blog business yang latest blog Gerobok Vitamin ni. Yang blog GV ni simple je takde widget banyak sangat (but ini depends on korang lah nak widget banyak mana kan and customer ni mintak sekali dengan 20 blog post contents. 

 Boleh buat ikut bajet korang. Harga boleh discuss lagi ikut kesesuaian design. Sebarang urusan boleh direct whatsapp aimi di 014-3436432 Design benda lain pun boleh. Anything related to design 😊

Read More »

2: 9 Facts About Me (#10DC)

10

Sambung lagi '10 Days Challenge'. So for the second challenge; it's going to be the nine things about yourself.

1. ASAL - Ko asal? Eh taktaktak. Asal dari mana. Lahir kat Gombak on 24 July 9ty-something. Staying in Selangor for ten years. Then spend two years in Perak. Then merantau pi negeri orang since form one sampai form five. Form five balik duduk dengan parents dekat Kelantan. Parents have been staying in Kelantan since I was form one. So, bila orang tanya asal mana, I always find it hard to answer. Sebab hella confusing haha


2. BELA 'SAKA' - Makan banyak. Hantu laksa. I could eat 4-5 bowls by myself. Yes, kadang kadang diri ini pun terkejut dengan kebolehan diri sendiri ni. Badan keding tapi makan banyak. Makan banyak pun tak gemuk gemuk sampai last last aku fed up nak makan banyak. Mesti cakap bersyukurlah semua kan tapi.. aku nak merasa jugak berisi 😢 I cant eat spicy foods but I kinda love it. But not too spicy. Tapi aku ni sos cili pun aku kata pedas 😑


3. SURPRISINGLY BRAVE - Dulu masa kecik penakut yakmat. Takut hantu. Bila dah besar, surprisingly berani. Aku selalu balik kolej awal. Sebab selalunya aku balik kampung memang takkan bawak balik kerja langsung sebab aku tahu yang aku tak akan pegang langsung assignment dekat rumah. Jadi, aku ambil langkah untuk balik awal. Macam cuti masa bulan puasa haritu. Cuti patut habis hari ahad, aku dah ada dekat kolej hari rabu. I am all aloneeeeee for that freaking four days. But then ada la orang yang tak balik kat rumah lain. Thank God bulan puasa kan manader hantu. (Tapi masa cuti lain pun memang akan balik awal untuk siapkan assignment yang takkan pernah habis itu) Aku lah yang jadi hantu nya. Hantu koreaaa. Hahahahaha. Duk melayan cerita korea sebab wifi laju takde orang kat kolej. Dah settle drama korea baru lah aku kerja kan assignment dengan jayanya.

4. MINUS POINT - I am an expert in overthinking. It's my profession. With that, I always end up putting myself in trouble. This will become more harmful masa pms. Uih sakit otak dibuatnya. I always find ways kot untuk tak overthinking but I end up overthinking jugak. Screw my brain. (Kesian orang tu selalu kena hm)

5. CINTAKU TOWARDS ROSE GOLD - I love rose gold! I freaking love 'em. Tips to buy something for me (ehem. B take note pls) Buy anything in rose gold! And I will loveyou forever and evahh *drama sangat mi 😒 Btw, I love black too ❤


6. RIGHT BRAIN DOMINANT - minat language and art. Tersangat sangat sangat tak suka mengira. Kalau boleh semua benda nak guna calculator. That's why I left science stream lepas spm. Sebab fikir dah tunaikan wish parents suruh ambik science stream masa sekolah. Ambik english time diploma, ambik graphic design time degree. It's not a bad thing to try many things kan :) I don't like something that requires me to think so deep. Sebab tu semua benda lain langgor, lepastu baru fikir 😑


7. HATI TISU - I am really really really soft hearted. I cried all the times - when I'm sad of course, when I'm overwhelm and even when I'm happy. I cried when I listen to songs; those special songs that hold certain sentimental values in my life, I ended up crying like a baby everytime I watch those Got Talent videos, I cried when I am tooo happy. I literally cried all the time - but sorok-sorok. Someone once told me that he purposely being rough to me 'cause he wanted me to be a little bit 'keras' but I dont think I can. Sebab sampai sekarang still hati tisu. Sorry hahaha


8. SCHOOLS - Twenty+ tahun hidup ni, I went to eleven schools (from tadika to uni) 2 tadika dekat Selangor (can't remember the exact name), 3 primary schools; SK Taman Selayang 2, SK Taman Sri Gombak, SK Kati Kuala Kangsar. 4  secondary schools; SMK Temenggong, MRSM Merbok, MRSM Pengkalan Hulu, MRSM Pengkalan Chepa. Took Diploma in English at Universiti Pendidikan Sultan Idris. Now pursuing Degree in Graphic Design at UITM Puncak Alam. Fuhhh.


9. APPRECIATE WRITING MORE - I appreciate something written more than something spoken. Why? Because saya ni pelupa orang nya hahahaha. That's why dalam notes handphone tu penuh. Sebab semua tulis. Kadang-kadang certain ayat sweet dalam phone conversation or even real life conversation pun I take note; sebab taknak lupa those moments. And I really love long paragraph text. It never failed to make my day *especially if it's from you 💖*

Read More »

We Made It, Babe!

26
Assalamualaikum. Semalam seharian tak lalu makan sebab berdebor gila tunggu result final exam keluor. Start kul 12 tu punya lah menunggu depan laptop tak keluor-keluor. Jenuh lah refresh. Lima minit sekali refresh. Tak boleh nak tidur wo mengenangkan result tu. Then around pukul 1.45 tu dapat result.

We made it, babe. Both of us.
The moment tengok pointer sem ni, aku blur macam tak percaya. Bila tengok cgpa lagi lah tak percaya. Sebab sem lepas pointer aku jatuh teruk sangat (for me). Tak sangka sem ni cgpa naik; exceed and passed the dean list. Seconds after that aku dah melompat atas katil dengan air mata yang macam hujan di musim tengkujuh kat kelantan time time hujung tahun tu and lepastu tersengih-sengih, tergelak-gelak (dah macam orang gila kejap). But what matters the most is that we made it. Achievements are meant to be shared together. I am shoooo proud of you 💖🎉🎈

💯 Hard work paid off 
💯 Air mata paid off 
💯 Makan hati paid off 
💯 Tak tidur malam paid off 
💯 Duit beratus habis untuk print paid off 
💯 Kena cubit dengan madam sebab mamai dalam kelas paid off 

To kawan-kawan, congrats 👍 We've done our best! Next sem huru hara lagi ✌

50% I miss you, 50% I miss you so much.

Read More »

1: 10 Things I Wanna Say (#10DC)

12


Jadi untuk menyahut cabaran '10 Days Challenge' yang aku cakap haritu. Cabaran lah sangat. Ya lah bagi yang pemalaih macam seorang aimi ni, update blog ini adalah satu cabaran yang besar ye. Hahaha. So for the first challenge; it's going to be the ten things you want to say to ten different people right now.

1. Parents
There's no other things to say besides thank you. I can't really express my gratitude towards you (mum and dad) just by words. I have no words to acknowledge the sacrifices you made. Thanks and sorry for everything. Sorry untuk setiap impian yang tak tercapai, segala harapan yang belum mampu dicapai. I'm sorry that I can't really express my affection openly. But deep down, I always love you.

P/s to his parents: Thanks for bringing this (amazing) man (that I love) to life. He wont disappoint you, I promise 😊

2. Siblings - syamil, suraya, daniel
Thanks sebab bertahan dapat kakak bossy especially achik. I don't really express my affection, instead I boss you. That how I show I love chu ols hahahaha. Good luck in whatever you all are doing right now. Syamil, cari kerja cepat. Daniel, pls dont grow up too fast 💔

3. Banglong 
Even tho you are not my blood brother, I still think highly of you. Like my real bro. Terima kasih sebab terlampau banyak tolong diklong; emotionally, financially, and whatever -ly there is more. I couldn't even repay your kindness, longg. Cuma boleh doa semoga banglong diberi kesihatan yang berpanjangan, rezeki yang tak putus and bahagia sampai bila-bila. Bila nak bagi kad kahwin? Dah lama kempunan nasik minyak banglong 😝

4. Gizibes 
Aku senyap, tapi aku tak pernah lupa friendship kita. Tipu kalau aku tak rindu, aku rindu gila. Aku doakan korang dapat semua benda yang korang impikan dalam life; be it kejayaan, kebahagiaan dan kesihatan. Ameen 💙

5. Hakak @HanissMalik 
Hakak sangat. Sebab kadang kadang dia yang lagi matured daripada aku. Agak agak aku ada je nak buat benda bodoh, ada je kata kata dia yang menyedarkan aku. Aku rindu kau lah gila. Aku rindu 'Selamanya' :( 💔

6. Geng dakdak rumah 
Korang lah yang menceriakan hari-hari aku. Ipah; yang aku paling suka sakat. Dulu mula mula masa kena maki maki manja dengan aku dia selalu bising, sekarang dia dah balas balik. Hahahahaha. Nad yang selalu kawtim projek rahsia dengan aku (kahkahkah), tapi sekarang dengan aku pun dia pandai rahsia. Mana nak cerita dah. Entah entah tahu tahu dapat kad kahwin je nanti. Kak mar yang masih satu satunya yang belum tercemar dengan kebangangan kitorang sekeliling dia.

Bella rakan seperjuangan drama korea aku. Kau download sikit, aku download sikit haha. Basir yang paling bangang abadi. Jarang ah nak ada pengalaman ashe ashe je dengan basir ni. Naik motor ngan dia pun hampir innalillah aku -.- Dah dapat roommate yang sikit punya habis bertenang pun kau still tak tenang tenang sir. Hahahaha. Just wanna say thanks you ols sebab selalu membahagiakan 💕

7. Geng masuk ayor - kerol, yop, man, shahran, mirul, basir, anis
Geng ni paling lawok. Main werewolf, pi sungkai, pi steambot makan kambing sampai pening, sempoi, buat kerja last minute, pi print last minute, berkampung kat mamak, bersesak kat print expert and yang penting... pi present final project tak mandi hahaha kbai. Bila nak sungkai lagi?

8. Eyja 
Terima kasih sayang ku sebab selalu keep on asking me when will I ever back to blogging. Sebenarnya dah malas gila dah sumpah dah macam nak tinggal terus dah blog. But you are one of the reason why I get back to blogging, love 💛 Let's meet up!

9. Dearest readers 
Thanks for reading. Those who dropped comments and left traces in the shout box before, your presence make my day 💕

10. Fav-man 
Terima kasih sebab selalu ada. I am proud of you. To see you working hard in whatever you are doing right now, give me a lil piece of strength to keep going on. Even tho there are times when you whine like a lil kid when you are too tired to face all of them kan; but still at the end, semuanya settle. Terima kasih sebab always comfort me when I'm about to give up, when I'm being all that grumpy, sulky, memeningkan kepala and angin tak tentu pasal. Thanks sebab stick with me thru thick and thin. I may not be the best; but I'm trying my very best to be the one for you as I want the best for you 'cause you are literally the best thing that ever happened in my life. Let's keep on learning and growing, love 💖 (I am actually afraid that I may end up making this all 10 days challenge mostly about you 😑) iloveyousomuch. 

Overall, I just want to express my gratitude to everyone who happened to be in my life. Those who are always there for me; who support me, who comfort me, who love me. Tak kurang juga terima kasih kepada yang tak suka; kalian buat aku ingin selalu bahagia. Take care and have a nice day.

Read More »

10 Days Challenge

8


Semenjak semenjak dah kembali ber-blogging since lama gila tinggal blog bertahun dahulu (setahun lebih je pun haha), aku rajinkan diri untuk blogwalking. Hari hari kerja blogwalking je. Menjejak kasih tak habis habis. Mentang mentang tengah cuti sem kan. Blogwalking tu memang rajin, tapi nak update entry selalu separuh jalan je. Idea tak ado. So I happened to stumble upon this one blog post entitle 10 Days Challenge. So to fill in my next ten entries, I'm planning to do this challenge! Wish me luck eh 💕 


Read More »

Tooth-less: Jumpa Dentist

12
Source: Pinterest
Alkisahnya semalam pergi dentist. Gigi sakit sampai tak boleh tidur. Fyi, aku stop minum susu since two years old. Habistu kecik-kecik minum apa? Minum glucose. Ye yang ada perisa tu. Grape orange and original tu. Tu je weh. Sebab bila bagi susu takmau; muntah. Soooo this leads to lack of calsium dalam badan. Gigi gigi pun rapuh and dia start patah sikit-sikit (Satu gigi tu dia patah sikit je bukan mula mula satu gigi lepastu gigi kedua ketiga patah macamtu). 

Nasihat aku kalau nak pi cabut gigi sila cari dentist lelaki.

Bukan nak cakap dentist perempuan tak bagus tapi sebab lelaki kan kuat daripada perempuan; so bila dia nak tarik cabut gigi tu keluar kejap je (sebab dia kuat). I got a very bad experience with this one female dentist in Kuantan. Masa ni tengah intern kat KOTASAS. I dont really remember la the clinic's name sebab this happened in few years back. Dah la dia bubuh bius ciput jee. Lepastu terus tarik. Tuhan je tahu aku rasa nak sepak sepak je dentist tu masa tu hahahahaha.

Lepastu aku siap mintak dia cucuk bius lagi. Bayang kan lah patient yang request inject. Aku takut needle tapi aku lagi rela kot kena cucuk daripada sakit gila time dia cabut. Bila ubat bius dah nak habis kesan dia, still tak tercabut cabut weh T_T Dah jenuh dia tarik. Lepastu dah settle semua tu pergi lah bayor. Guess what, kena RM350. Burn allowance intern sebulan. Burn baby burn 

Kisah semalam jauh beza dengan kisah few years back ni. Few years back is total hell, semalam is total heaven.

Kan tengah cuti sem. So aku pergi jumpa dentist dekat wakaf che yeh. Dalam 10 minit dari rumah. Dentist lelaki. Masuk je bilik doctor tu aku nampak dia ambik empat tube ubat bius. Nampak beza kan? Dentist kuantan tu kasi aku ciput je weh. Dia cucuk tu tak habis pun satu tube masa tu. K sambung, then doctor tu blah kejap dalam lima minit nak kasi ubat bius tu 'jalan-jalan' jap haha. Dia datang balik untuk cabut gigi. Masa tu dia ketuk2 gigi aku tak rasa sakit dah then dia cabut. Tak sampai seminit settle cabut. Lepastu settle pi bayar. Teka berapa aku kena? RM50 SAHAJA. Beza 300 weh padahal position gigi sama je cuma yang kat kuantan tu belah kiri yang ni belah kanan.

Sebenarnya serius tak sakit pun cabut gigi. Lagi seksa tahan sakit gigi tu weh daripada masa cabut. Masa bius tu rasa macam gigit semut je. Lepastu masa dia cabut gigi tu tak rasa apa pun. So, jangan ler takut eh nak pergi jumpa dentist. Bagi aku okay je mana-mana tapi kalau nak selamat pi jumpa dentist lelaki. Kejap je dia cabut. Ada je dentist perempuan yang okay, but aku tak pernah lagi jumpa huhu. Tu je nak rant harini.

Note: Penggunaan 'aku' untuk menyedapkan nak bercerita. Sorry kepada pembaca yang lebih berusia. Loveyou^^ Take care xoxo ✨
Read More »

I'm Back to Blogging

0


*Mic check*

Hello, I'm back (finally). It's been years since I stop writing but I've decided to write back since bae has been dying to read my rants since ages (dia tak cukup kena bebel guna mulut, dia nak baca pulak my bebelan). So here I am writing back. I've deleted all of my old posts. I'm trying to bring a more fresh and mature entries. Entry yang berfaedah, yang ada content Insha Allah. No more childish one(s). Bila baca balik post lama ya Allah cringy nak mati. Geli mak, nyah! Haha. But that doesn't means I'll be serious 24/7. Kepala otak den masih masuk air seperti dahulu. Sengal forever
So, what's new? Sekarang further study dekat UiTM Puncak Alam. Guess what? I am no longer a linguistic but an art students *hihi* Graphic Design Third Semester. I'm on my way jadi Graphic Designer. Tengah kumpul ilmu and experience. Tapi tak bermakna minat english tu terus takde. Sekarang tengah cuti sem btw, boleh lah nak bebel bebel dekat blog. Kalau tengah semester, busy kalah menteri. Huhu.

Insha Allah I'll be posting entries frequently. Ttyl.

Read More »