Warning! Rabbit bersepah-sepah.

2: 9 Facts About Me (#10DC)


Sambung lagi '10 Days Challenge'. So for the second challenge; it's going to be the nine things about yourself.

1. ASAL - Ko asal? Eh taktaktak. Asal dari mana. Lahir kat Gombak on 24 July 9ty-something. Staying in Selangor for ten years. Then spend two years in Perak. Then merantau pi negeri orang since form one sampai form five. Form five balik duduk dengan parents dekat Kelantan. Parents have been staying in Kelantan since I was form one. So, bila orang tanya asal mana, I always find it hard to answer. Sebab hella confusing haha


2. BELA 'SAKA' - Makan banyak. Hantu laksa. I could eat 4-5 bowls by myself. Yes, kadang kadang diri ini pun terkejut dengan kebolehan diri sendiri ni. Badan keding tapi makan banyak. Makan banyak pun tak gemuk gemuk sampai last last aku fed up nak makan banyak. Mesti cakap bersyukurlah semua kan tapi.. aku nak merasa jugak berisi 😢 I cant eat spicy foods but I kinda love it. But not too spicy. Tapi aku ni sos cili pun aku kata pedas 😑


3. SURPRISINGLY BRAVE - Dulu masa kecik penakut yakmat. Takut hantu. Bila dah besar, surprisingly berani. Aku selalu balik kolej awal. Sebab selalunya aku balik kampung memang takkan bawak balik kerja langsung sebab aku tahu yang aku tak akan pegang langsung assignment dekat rumah. Jadi, aku ambil langkah untuk balik awal. Macam cuti masa bulan puasa haritu. Cuti patut habis hari ahad, aku dah ada dekat kolej hari rabu. I am all aloneeeeee for that freaking four days. But then ada la orang yang tak balik kat rumah lain. Thank God bulan puasa kan manader hantu. (Tapi masa cuti lain pun memang akan balik awal untuk siapkan assignment yang takkan pernah habis itu) Aku lah yang jadi hantu nya. Hantu koreaaa. Hahahahaha. Duk melayan cerita korea sebab wifi laju takde orang kat kolej. Dah settle drama korea baru lah aku kerja kan assignment dengan jayanya.

4. MINUS POINT - I am an expert in overthinking. It's my profession. With that, I always end up putting myself in trouble. This will become more harmful masa pms. Uih sakit otak dibuatnya. I always find ways kot untuk tak overthinking but I end up overthinking jugak. Screw my brain. (Kesian orang tu selalu kena hm)

5. CINTAKU TOWARDS ROSE GOLD - I love rose gold! I freaking love 'em. Tips to buy something for me (ehem. B take note pls) Buy anything in rose gold! And I will loveyou forever and evahh *drama sangat mi 😒 Btw, I love black too ❤


6. RIGHT BRAIN DOMINANT - minat language and art. Tersangat sangat sangat tak suka mengira. Kalau boleh semua benda nak guna calculator. That's why I left science stream lepas spm. Sebab fikir dah tunaikan wish parents suruh ambik science stream masa sekolah. Ambik english time diploma, ambik graphic design time degree. It's not a bad thing to try many things kan :) I don't like something that requires me to think so deep. Sebab tu semua benda lain langgor, lepastu baru fikir 😑


7. HATI TISU - I am really really really soft hearted. I cried all the times - when I'm sad of course, when I'm overwhelm and even when I'm happy. I cried when I listen to songs; those special songs that hold certain sentimental values in my life, I ended up crying like a baby everytime I watch those Got Talent videos, I cried when I am tooo happy. I literally cried all the time - but sorok-sorok. Someone once told me that he purposely being rough to me 'cause he wanted me to be a little bit 'keras' but I dont think I can. Sebab sampai sekarang still hati tisu. Sorry hahaha


8. SCHOOLS - Twenty+ tahun hidup ni, I went to eleven schools (from tadika to uni) 2 tadika dekat Selangor (can't remember the exact name), 3 primary schools; SK Taman Selayang 2, SK Taman Sri Gombak, SK Kati Kuala Kangsar. 4  secondary schools; SMK Temenggong, MRSM Merbok, MRSM Pengkalan Hulu, MRSM Pengkalan Chepa. Took Diploma in English at Universiti Pendidikan Sultan Idris. Now pursuing Degree in Graphic Design at UITM Puncak Alam. Fuhhh.


9. APPRECIATE WRITING MORE - I appreciate something written more than something spoken. Why? Because saya ni pelupa orang nya hahahaha. That's why dalam notes handphone tu penuh. Sebab semua tulis. Kadang-kadang certain ayat sweet dalam phone conversation or even real life conversation pun I take note; sebab taknak lupa those moments. And I really love long paragraph text. It never failed to make my day *especially if it's from you 💖*

10 comments:

  1. Wahhh seriously you went to many schools. You must have many friends then. I am now studying at upsi btw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnnnn. But then it takes much effort laa to adapt in the new environment everytime pindah and it's quite hard :(

      Kat upsi ambik course apa?

      Delete
  2. Ulalalala <3 Can speak Perak lah ni mike ni? Ihiks <3 Macam mana nak tahu which side of our brain yang dominant? Bestnya dapat tahu mana kehebatan diri, boleh foucs on that one thing :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaha ala perak bukan pekat sangat pun cakap cem biasa jee. Eja pi buat quiz personality kat internet banyak. Kalau still kat sekolah boleh pi jumpa kaunselor. Kaunselor banyak kot questionnaire utk test personality kita XD Then boleh la tgk kita ni cenderung tang mana :)

      Delete
  3. Saya mmg orang Perak tapi bila baca banyak pindah2 tu, teringat jugak masa kecil sy tak duduk satu sekolah lama2, sekolah rendah je dah 3, sekolah menengah pun 3 T_T kadang2 rasa susah nak buat kawan baik sbb selalu kena try to survive asyik nak adapt tempat orang haha.

    Glad to see Kuala Kangsar there. My mum asal Lubuk Merbau :)

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kannnn I feel you penat kot nak adapt new environment berulang kali and yes susah nak buat kawan baik tu betul sangat.

      Delete
  4. #6 kita sama! BV pun minat art n languages. sangat tak suka math dan benda memerlukan pengiraan (sampai sanggup drop addmath walaupun science stream masa SPM) XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha kalau lah boleh drop addmath dah lama dah drop masa tu tapi wajib ambik :(

      Delete
  5. Hahahaha. Nasib i tak konfuse nak jawab asal mana >.< maigod, i love laksa too. i ad try laksa sedap kat ipoh, laksa tlur bersarang. u should try tho. its soooo good. trust me. overthinking tu normal i rasa. im like that too. the last point same. i hv note too in my phone :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang kat ipoh tu belum rasa lagi. Selalu balik kg makan laksa kuale (kuala kangsar) jee haha okay will def try someday^^

      Delete